Blog pt iubitorii de turism şi drumeţie. Aflaţi aici obiective turistice, staţiuni şi oraşe din România. Dacă aţi fost prin aceste locuri, vă rog sa faceţi comentarii şi să daţi sfaturi celor care poate doresc să le viziteze.
joi, 30 aprilie 2009
miercuri, 29 aprilie 2009
Maramureș
Porţile de lemn ale gospodăriilor tradiţionale din Maramureş sunt situate îndeosebi în satele de pe văile Mara, Cosău şi Iza, dar şi în unele localităţi din Ţara Lăpuşului.
Construite în general pe trei stâlpi şi un „fruntar” (pragul de sus al porţii) din lemn de stejar, având „hăizaşul” (acoperişul) şindreluit, porţile din această zonă au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care ţăranii treceau cu demnitate, mândri de originea lor nemeşească.
Pentru ţăranul maramureşean, trecerea pe sub hăizaşul porţii devenea aproape un act ceremonial, purificându-se mental de relele lumii profane pentru a intra curat în universul casnic al gospodăriei şi familiei. În toate culturile tradiţionale, trecerea pe sub o poartă, mai mult sau mai puţin grandioasă, simbolizează o transformare (de suprafaţă ori structurală, fizică sau virtuală).
Troiţele, din lemn sau din piatră, sunt nelipsite din curtea bisericilor maramureşene."Există indicii că, încă de la începutul sec. al XVII-lea, în mai multe comunităţi maramureşene existau troiţe de hotar, monumente complexe, sculptate în lemn. S-a păstrat doar Troiţa Rednicenilor (foto) din hotarul comunei Berbeşti, datată în sec. al XVIII-lea şi care, prin elementele ce o compun şi prin tratarea lor sculpturală, se înscrie în stilul gotic" (M. Dăncuş, 1986).
Portul maramureşean se remarcă prin eleganţă sobră, reţinută, este unitar şi are „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone” (T. Bănăţeanul, 1965).
Graiul maramureşean este unul dintre cele cinci subdialecte de bază ale dialectului dacoromân. Acesta se vorbeşte în Maramureşul istoric, în satele de pe văile Mara, Cosău şi Iza.
Biserica de lemn din cadrul actualului complex monahal Barsana are 22,57 metri lungime, 12,20 metri latime si 57 de metri inaltime fiind una dintre cele mai inalte constructii de lemn din Europa.
Aceasta biserica nu trebuie insa confundata cu vechea biserica de lemn inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO care este situata pe vechiul amplasament al Manastirii Barsana.
Surse: Raspandaku.ro; Wikipedia.org
marți, 28 aprilie 2009
Castelul Neuschwanstein
Frumuseţea lui este impresionantă (a fost de altfel denumit şi „Castelul din poveşti”), fiind una dintre cele mai renumite atracţii turistice ale Germaniei.
Castelul Neuschwanstein a fost construit în sec al XIX-lea, de Ludovic al II-lea al Bavariei (ajuns pe tron la 18 ani), ca o reînviere a vechilor castele germanice în stilul vechilor cavaleri, undeva în vîrful muntelui, într-o locaţie aproape inaccesibilă.
În interiorul castelului pot fi admirate:
- Camera Tronului.
- Dormitorul regelui Ludovic.
- Camera de Îmbrăcat, Camera Valetului, Camera Cîntăreţilor.
- Grota, unde regele îşi amenajase un birou personal, o fantezie care aminteşte de o grotă reală.
luni, 27 aprilie 2009
Valea Drăganului
Este străbătută de râul Drăgan si o puteti gasi situată la 65 km de Cluj-Napoca şi 80 km de Oradea.
Construit in 1987, barajul Dragan are o inaltime de 120 de metri si un volum de 112 mil. mc. Barajul ofera o imagine superba celor care se aventureaza pana la limita judetelor Bihor-Cluj.
Privelistea de pe baraj este de-a dreptul magnifica, muntii ridicandu-se din apa, iar in spate cascandu-se haul.
Poti ajunge aici pe un drum judetean, pe langa cabane mai vechi si cateva pensiuni turistice, aparute recent. De la baraj, se creeaza doua optiuni. Pe drumul din dreapta, ajungi repede in judetul Bihor, unde poti vedea lacul Lesu. In stanga, ajungi la Zarna, de unde, in doua ore de mers pe jos, ajungi la cota 1.840.
Vladeasa poate fi asediata din toate directiile - Valea Draganului, Zarna, Bologa, Margau sau Sacuieu. Deasupra cabanei vechi mai este doar statia meteorologica. Dinspre Valea Draganului se poate urca pe jos, pe un drum marcat, accesibil tot anul, de circa 12 km, cu o diferenta de nivel de 1.000 de metri, care ar putea fi parcursi in circa 4 ore si jumatate, prin Valea Visagului, Dealul Mancii, saua Bogdanesei, Poienile Banisorul si Franturi. Turistii care au la dispozitie doar un sfarsit de saptamana se multumesc doar cu ocolul Vladesei, care se poate face in alte cinci ore, pornind de la cabana cu acelasi nume, in alte 5 ore, la diferenta de nivel ramasa, de circa 500 metri. Sau cu traseul mai dificil al Cascadei de la Rachitele.
Cei care s-au multumit cu cabanele de pe Valea Draganului mai pot vedea cetatea medievala si amplasamentul unei vechi cetati romane din satul Bologa, situate in apropierea carierei de la Poieni.
Surse: oradea-online.ro, Ro Wikipedia; Surse foto: iturism.ro, realitatea.net.
duminică, 26 aprilie 2009
Colaboratori
Se ofera cineva?
sâmbătă, 25 aprilie 2009
Domul din Köln
Construcţia catedralei a fost destinată păstrării unui important şi unic odor din lumea creştină dăruit de Împăratul Frederic Barbarosa arhiepiscopului Rainald of Dasel în 1164, şi anume relicvele celor trei magi care s-au închinat lui Hristos la Betleem şi i-au adus drept ofrande, aur, smirnă şi tămâie.
Domul din Köln este declarat din anul 1996 ca patrimoniu mondial UNESCO. Numai în anul 2001 au vizitat domul 6 milioane de turişti din lumea întreagă.
Resurse web:
RO Wikipedia
www.crestinortodox.ro
vineri, 24 aprilie 2009
Ati vizitat ... ?
2. Domul din Koln.
3. Manastirea Dervent.
Daca ati vizitat in realitate vreunul din obiectivele de mai sus, va rog sa lasati un comentariu cu cateva impresii din acel loc. In cazul in care aveti poze si doriti sa apara pe blog, mi le puteti trimite prin mail la turisticus@gmail.com .
PS Fiecare comentariu va fi rasplatit cu 1p.
joi, 23 aprilie 2009
miercuri, 22 aprilie 2009
marți, 21 aprilie 2009
vineri, 17 aprilie 2009
joi, 16 aprilie 2009
miercuri, 15 aprilie 2009
marți, 14 aprilie 2009
Călăraşi
Obiective turistice:
- Ostroavele de pe Dunăre, braţul Borcea şi plajele acestora.
- Un bogat fond cinegetic, atracţie pentru amatorii de vânat şi pescuit.
- Muzeul Dunării de Jos.
- Parcul Municipal, unde se află statui lui Burebista.
- Catedrala Sf. Nicolae, ridicată în sec. XVI, cea mai veche clădire a municipiului, loc unde ţarina Ecaterina cea Mare a Rusiei, la întoarcerea de pe un front din Războiul Ruso-Turc s-a rugat pentru binele armatei ruse.
- Grădina Zoologică - singura din România care reproduce jaguarul, tigrul siberian şi struţul Emu si deţinând specii unicat, cum ar fi hipopotamul şi urşii de Alaska.
- Insula Păcuiul lui Soare unde se află ruinele unei cetăţii, probabil cetatea bizantină Vicina.
www.calarasi.ro
sâmbătă, 11 aprilie 2009
Provocare 2
Sunteti invitati sa faceti un comentariu privind traseul acestei excursii si obiectivele pe care ati dori sa le vizitati.
Cele mai interesante comentarii vor primi cate un punct ...din pacate doar atat :(
Timp limita: luni, ora 20.
vineri, 10 aprilie 2009
miercuri, 8 aprilie 2009
Provocare!
Exista totusi un quest:
Sunteti invitati sa scrieti intr-un comentariu despre acel obiectiv turistic, vizitat de d-voastra, care v-a impresionat cel mai mult.
Cele mai interesante comentarii vor fi supuse unui vot, iar primele 3 clasate vor fi rasplatite cu puncte.
Timp limita: ora 22, 9 aprilie 2009.