miercuri, 23 septembrie 2009

Excursie (21)- CURTEA DE ARGEŞ

Municipiul Curtea de Argeş este situat în jud. Argeş şi a fost prima capitală a Ţării Româneşti. Aici s-a aflat curtea lui Basarab I care, până la atacul maghiar din 1330, ce a dus la probabila distrugere a oraşului. Numele actual al oraşului începe să fie folosit din secolul al XVI-lea, după ce Neagoe Basarab ridică aici cunoscuta sa mănăstire.
Obiective turistice:

- Mănăstirea Curtea de Argeş.


- Curtea Domnească, întemeiată în secolul XIII.


- Muzeul municipal. Conţine peste 12.000 piese muzeistice (din care circa 300 fac parte din Patrimoniul Naţional Cultural).

- Ruinele Bisericii San Nicora.

- Biserica Olari din vestitul cartier de odinioară al olarilor care au ctitorit-o. Construcţia datează din a doua jumătate a veacului al XVII-lea. Biserica este unicat în această parte a ţării prin prezentarea morţii pe peretele de est al al biserici.


Web: Primaria Curtea de Argeş

vineri, 4 septembrie 2009

Excursie (20)- RM. VÂLCEA

Municipiul Râmnicu Vâlcea este reşedinţa jud.Vâlcea şi este aşezat pe malul drept al Oltului, nu departe de ieşirea acestuia din defileul Turnu Roşu – Cozia. Prima atestare documentară a oraşului este de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, mai exact din 4 septembrie 1388.

Obiective turistice:
- Episcopia Râmnicului şi Argeşului – complex architectonic, construit în sec XVII-XIX, compus dintr-o biserică având picture murale realizate de Gh. Tattarescu şi un paraclis în stil brâncovenesc, cu picturi exterioare realizate de Grigore Zugravu.
- Cetăţuia – o mică incintă în care se poate vizita un schit ridicat în 1677, pe locul unei biserici mai vechi, unde la 2 ianuarie 1529 a fost ucis Radu de la Afumaţi.

- Parcul Zăvoi – unul dintre cele mai vechi din ţară.


- Muzeul judeţean Vâlcea.

- Biserica “Toţi Sfinţii” - zidită între anii 1762 - 1764.

- Casa memorială Anton Pann.

Împrejurimi:
- Mănăstirea Cozia


Staţiunea Călimăneşti


Castrul roman Arutela


Mănăstirea Govora


Primăria Rm. Vâlcea