Cetăţuia Negru Vodă este o mănăstire ortodoxă cu obşte de călugări. Este situată la 22 km de oraşul Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte, între satele Cetăţeni şi Coteneşti. De la şoseaua principală şi până la mănăstire se face aproximativ jumătate de oră de mers pe jos.
Numită “Meteora Romaniei” aici se află una dintre cele 3 biserici rupestre din zona Muscel. Conform tradiţiei ctitorul vechiului schit ar fi Negru Vodă. De altfel cele mai preţioase relicve ale istoriei la Cetăţuia sunt urmele paşilor lui Negru Vodă şi ale membrilor familiei voievodului, impregnate în stânca din vârful muntelui, langă troiţa actuală. Legenda spune că stânca s-a topit datorită evlaviei voievodului.
Biserica mănăstirii se află într-o peşteră naturală unde este şi un mic izvor. Are 12 metri lungime, 4 metri lăţime şi înălţimea până la boltă de 3,20 metri. Sfântul Locaş este compartimentat în altar, naos şi pronaos, iar afară are un pridvor de lemn.
În spatele bisericii se află o grotă numită Chilia Moşului. Langă aceasta, la capătul cimitirului, stă de veghe silueta dăltuită în stâncă a “Cavalerului Trac”. Celebrul şi misteriosul “Cavaler Trac” avea în antichitate un cult răspândit din Carpaţi pâna la Marea Mediterană, doar în România găsindu-se peste 200 de imagini de epocă ale acestuia.
Site web
un loc deosebit. am fost acolo. am si scris un material despre manastire. ceva de vis. merita vazute acele locuri.
RăspundețiȘtergereCea mai frumoasa manastire din tara.
RăspundețiȘtergere