marți, 24 februarie 2009

Palatul Culturii Iaşi

Palatul Culturii din Iaşi a fost inaugurat în 1926, de către regele Ferdinand al României.
A fost realizat în neogotic flamboyant, după planurile arhitectului I.D. Berindei, ajutat de arhitecţii Xenopol şi Cerchez. Palatul are 298 incăperi, construcţia lui durând două decenii.

Clădirea a servit drept Palat Administrativ şi de Justiţie până în 1955 când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituţii culturale ale oraşului Iaşi, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal “Moldova”: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu. În aripa de nord-est a palatului se află Biblioteca Municipală Gheorghe Asachi.

Punctele ce nu trebuie să lipsească deasemenea din programul unui turist sunt:
- “Sala gotică”, unde se poate admira mozaicul ce reprezintă un “bestiarum” medieval (grifoni, acvile bicefale şi lei).
- “Sala Voievozilor”, aflată la etajul I, conţine, în medalioane, portretele domnitorilor Moldovei şi ale regilor României.
- Sala “Henri Coandă”, ale cărei lambriuri au fost executate după un proiect al marelui savant.
- Ceasul cu trei cadrane, instalat în turnul central, format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din oră în oră, "Hora Unirii".


În faţa Palatului Culturii se află statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare. Când statuia a fost dezvelită, în 1883, Mihai Eminescu a scris celebra “Doină” (“De la Nistru pân' la Tisa”). Cu aceeaşi ocazie, Regele Carol I a dăruit două tunuri “Krupp”, care flanchează şi astăzi statuia marelui domnitor.

Un comentariu:

  1. Are o arhitectura foarte frumoasa.Din pacate nu am vazut si interiorul..anul trecut era in renovare.

    RăspundețiȘtergere