vineri, 19 iunie 2009

Excursie (11)- SEBEŞ


Municipiul Sebeş (27.000 locuitori) se află în judeţul Alba, între Podişul Secaşelor şi poalele munţilor Şureanu şi Cindrel.
În sec. al XII-lea are loc colonizarea saşilor, care se aşează în vatra de astăzi a cetăţii, întemeind satul „Mallenbach”. Aşezarea se face între anii 1141-1161 în scopul de a întări frontierele sudice ale regatului şi trecătorilor.
Obiective turistice:

Cetatea din Sebeş. Are 4 turnuri de apărare şi patru porţi de acces. Şi acum, turnurile sunt cunoscute după numele breslelor de care ţineau (cizmarilor, croitorilor), cu excepţia unuia, cel “al Studentului”. Numele acestuia vine din secolul XV când cetatea intrase pe mâinile turcilor şi unul dintre cei mai greu de supus localnici s-a arătat a fi unul dintre elevii şcolii locale (numit “studentul” pentru că studia) care a fost inchis de otomani într-unul dintre turnuri. Tânărul a reuşit o evadare spectaculoasă, ajungând în cele din urmă pâna în Germania unde a scris, în 1481, cartea “Despre religia, moravurile şi netrebniciile turcilor”.

Biserica evanghelică. Construcţia bisericii a început înainte de 1241, fiind concepută ca o biserică . După invazia tătarilor, construcţia ei a fost continuată, însă s-au inclus şi elemente de gotic timpuriu. O valoroasă realizare în stil gotic transilvănean este corul, construit între 1361-1382, cu o bogată plastică decorativă (reliefuri, statui). În cor se află un mare altar poliptic cu picturi şi sculpturi, realizat între 1518-1526, în faza trecerii de la gotic la Renaştere.

Casa memorială "Lucian Blaga" de la Lancrăm, la 5 km de Sebeş, locul unde s-a născut la data de 9 mai 1895 marele poet şi filozof Lucian Blaga.

Râpa Roşie, la 3 km de Sebeş, este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa ce sapă în lutul colinei de aproximativ 60 milioane de ani, lasă în urma trecerii ei forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare roşiatică.

3 comentarii: