Multe localitati din Tara Romaneasca isi datoreaza prima atestare documentara lui Mircea cel Batran. Pitestiul se afla printre acestea. La 20 mai 1388, marele Domnitor (care inca nu devenise "cel Batran") improprietarea pe unul dintre dregatorii sai cu "o moara in hotarul Pitestilor".
Istoria urbei se confunda cu cea a Valahiei, un moment important constituindu-l totusi ziua de 30 aprilie 1878, cand la cererea Regelui Carol I, slujba de pomenire a ostirii romane invingatoare in Razboiul de Independenta fata de Imperiul Otoman se tine in Biserica Sf. Nicolae din Pitesti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca Bucurestiul era ocupat de trupele rusesti care in cursul retragerii lor de pe frontul din Bulgaria se oprisera pe teritoriul nostru, cu intentia vadita de a-l anexa "marelui frate de la rasarit". Nu are legatura cu articolul de azi, dar trebuie neaparat scos in evidenta efortul diplomatic al politicienilor romani din vremea respectiva, efort ce si-a gasit finalizarea pasnica prin retragerea trupelor rusesti acolo unde le era locul.
Tot din acea perioada (sfarsitul secolului XIX) dateaza si cele mai vechi cladiri din Pitesti. Cea mai cunoscuta este cladirea Primariei pe care o vedeti in primele doua poze. Am vrut neaparat sa va arat si imaginea nocturna a cladirii, pentru ca eu cred ca merita.
Pitestiul se afla "Acolo unde-n Arges/ Se varsa Raul Doamnei", asa cum foarte sugestiv se exprima Ioan Pillat, originar din aceste locuri.
Si pentru ca a venit vorba despre poeti ce si-au petrecut o parte din viata aici, nu putem sa nu il mentionam pe Ion Minulescu, cel care ne-a lasat multe versuri nemuritoare, dar si unele cu referire directa la acest oras :
"Ma doare tineretea mea de ieri
Cu rustica si vesela Trivale
Si cu gradina publica din vale"
Slava Domnului, pitestenii de azi (si nu numai ei, ci toti cei care ne viziteaza) au inca posibilitatea sa vada cu ochii lor la ce se referea Minulescu atunci cand a scris aceste versuri. Iata mai intai o poza din Padurea Trivale. Doar o mica parte din acest parc natural este asfaltat asa cum se vede in imagine, restul fiind lasat in starea naturala si salbatica ce i-au harazit-o cei ce l-au creat. Oricum, circulatia masinilor este interzisa si pe aleile asfaltate, astfel incat linistea si aerul curat sunt la ele acasa in Trivale. Si pentru ca Minulescu a mentionat "Gradina publica", iata cum arata ea azi.
In ultimii 50 de ani, Pitestiul s-a facut cunoscut prin anumite imprejurari care i-au adus uneori notorietate pozitiva, alteori negativa.
Stim cu totii ca in anii 1950 a avut loc la inchisoarea comunista de aici acel experiment odios de spalare a creierelor si de transformare a anumitor detinuti politici in tortionari ai celorlalti.
Putin mai tarziu a aparut "Printul din Trivale" cum pe buna dreptate a fost numit Nicolae Dobrin, cel care i-a incantat pe toti romanii (si nu numai pe ei) cu inegalabilele sale fente fotbalistice. Iar seria succeselor pitestene din epoca moderna nu s-a oprit aici. Renault, in colaborare cu statul roman a construit la sfarsitul anilor 1960 prima uzina de autoturisme din Romania. De asemenea, Pitestiul a fost primul oras legat de capitala printr-o autostrada.
Azi, municipiul Pitesti se prezinta ca un important centru cultural, economic si sportiv. Inca din 1958 functioneaza aici Teatrul Alexandru Davila avand sectii de estrada, papusi si drama. Talentatii actori ai teatrului Davila ne-au obisnuit ca indiferent de conditiile sociale, politice sau economice sa ne delecteze cu cele mai inspirate puneri in scena ale unor opere clasice sau moderne.
De asemenea, incepand cu anul 2007, Pitestiul se poate mandri cu o orchestra Filarmonica proprie, orchestra care ne invita in fiecare seara de joi la cate un concert de exceptie.
Celor care doresc sa cunoasca mai bine Pitestiul le recomand, pe langa centrul frumos amenajat, o vizita la Muzeul Judetean pentru expozitia permanenta cu marturii despre ceea ce au faurit in decursul timpului oamenii de pe aceste meleaguri, o calatorie interstelara la Planetariul aflat in aripa noua a aceluiasi muzeu, dar si vizitatea Galeriei de Arta Naiva si vizionarea spectacolului de sunet si lumina oferit in fiecare week-end de catre Fantana muzicala din fata Primariei, vizitarea unor parcuri precum Expo Parc sau Strand. De asemenea, trebuie scos in evidenta momentul venirii primaverii care in Pitesti coincide cu aparitia lalelelor in toate parcurile din centrul orasului si cu expozitia florala intitulata "Simfonia Lalelelor".
Acestea fiind zise, va uram un sejur cat mai placut in orasul Pitesti si in imprejurimile acestuia.
Daca n-as locui in' orashu-n care ploua de trei ori pe saptamana', dupa lectura de mai sus, sigur as trage o fuga. Sa-l vad, bineintzeles
RăspundețiȘtergereLa recomandarea lui Geoacer am vizitat blogul tau si este interesant.
RăspundețiȘtergereNumai bine !
M-a convins... cand am timp vin sa ma pitesc pe la voi :)
RăspundețiȘtergerePendiuc vad ca menajeaza foarte tare instalatiile luminoase de iarna. Se observa cateva in poza din padurea Trivale. Geocer mai avea o poza din centru cu astfel de ornamente ramase in copaci.
RăspundețiȘtergere@Logatu : Geocer are multe poze interesante, mai mult sau mai putin haioase. Chiar acum pregatesc un articol la mine pe blog.
RăspundețiȘtergereFoarte bun articolul, Geocer, mersi mult.
RăspundețiȘtergereAr fi ideal ca fiecare articol sa fie scris de un om al locului. Cei care vor sa faca acest lucru sunt rugati sa-mi lase un mesaj. Multumesc.
mmm, e frumos, dar daca te duci un pic lateral e dezastru, stiti cum e, frumos doar pe afara :),mai avem sa fie si restul, si esa mic orasul,nu e asa de greu, numai bine
RăspundețiȘtergere