joi, 1 iulie 2010

etapa 31. Recunoaşteţi mănăstirea?

Mănăstirea Suceviţa, jud. Suceava

14 comentarii:

  1. Mănăstirea "SUCEVIŢA" este atestată din 1582 (în vremea domnitorului Petru Şchiopul)situîndu-se la 18km. de Rădăuţi, în judeţul Suceava. Arhitectura mănăstirii îmbină elemente de artă gotică şi bizantină iar pictura murală,atît la interior cît şi la exterior,"explică" vizitatorilor o naraţiune biblică a Vechiului şi Noului Testament ! ( Jimmy )

    RăspundețiȘtergere
  2. Manastirea Sucevita, situată la 18 km de Rădăuţi ( judeţul Suceava)

    RăspundețiȘtergere
  3. Manastirea Sucevita- jud Suceava

    RăspundețiȘtergere
  4. manastirea Sucevita-SV....Teo

    RăspundețiȘtergere
  5. Manastirea Sucevita - cu hramul Învierea Domnului, construita de boieri Movilă

    RăspundețiȘtergere
  6. Mănăstirea Suceviţa este o mănăstire din România, situată la 18 km de Rădăuţi (judeţul Suceava). Tradiţia aşează pe valea râului Suceviţa, între dealuri, o biserică din lemn şi o schivnicie de pe la începutul veacului al XVI-lea.

    Legenda spune că, mai târziu, pentru răscumpărarea a cine ştie căror păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea domnitorului Petru Şchiopul.

    Monumentul este în realitate ctitorie comună a familiilor Movileştilor (mari boieri, cărturari şi chiar domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti, sec. XVI-XVII). Construit în stilul arhitecturii moldoveneşti - îmbinare de elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proporţii, păstrează planul trilobat şi stilul statornicit în epoca lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. Notă aparte fac celelalte două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă) plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord; prin excelenţă "munteneşti", ele constituie un evident ecou al arhitecturii din Ţara Românească. Se menţin firidele absidelor, chenarele gotice din piatră şi ocniţele numai la turlă, inclusiv pe baza ei stelată. Incinta este un patrulater (100x104 m) de ziduri înalte (6 m) şi groase (3 m) prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colţ şi unul cu paraclis peste gangul intrării (stema Moldovei); se mai află încăperi ale vechii case domneşti şi beciuri.

    Gabi Marco

    RăspundețiȘtergere
  7. Mănăstirea SUCEVIŢA din comuna Suceviţa, jud. SUCEAVA.
    Monumentul, ctitorie comună a familiilor Movileştilor, este construit în stilul arhitecturii moldoveneşti - sunt îmbinate elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  8. MANASTIREA SUCEVITA, Judetul SUCEAVA

    RăspundețiȘtergere