Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

duminică, 28 iunie 2009

sâmbătă, 27 iunie 2009

vineri, 26 iunie 2009

Excursia "Radio Europa FM" - Ziua 2

La ora 9.00 serveam cafeaua în Piaţa Cetăţii Sighişoara. În centru este Turnul cu Ceas, iar în dreapta imaginii Casa cu Cerb.


Turnul cu Ceas - locul unde se află Muzeul de Istorie.


Orologiul cu figurine din Turnul cu Ceas.


Aproape de Turnul cu Ceas putem admira Turnul Fierarilor ...


... dar mai ales Biserica Mănăstirii Dominicane.


Majoritatea caselor din Cetate sunt declarate monumente istorice, iar una dintre cele mai vechi este Casa Vlad Dracul.


Ajungem la intrarea pe Scara Şcolarilor ...


... şi începem urcarea celor 175 de trepte.
Scara este acoperită pentru a feri de intemperii şcolarii ce urcă pe aici de sute de ani, ţinta lor fiind ...


Şcoala din deal, în zilele noastre Liceul "Joseph Haltrich".


Tot aici se află şi Biserica din Deal, situată în cel mai înalt punct al Sighişoarei, menţionată documentar pentru prima dată în 1345.



Coborâm pe străduţe înguste şi observăm case vechi de secole ale meşteşugarilor sighişoreni.


Rând pe rând admirăm:
Turnul Cositorarilor



Turnul Croitorilor


Turnul Cizmarilor


Revenim în Piaţa Cetăţii şi întâlnim personaje din evul mediu.


După ce vizităm Muzeul de istorie aruncăm o ultimă privire asupra oraşului (în stânga se observă Catedrala Ortodoxă) şi pornim la drum.


Prima oprire de pe traseu o facem în staţiunea Sovata, unde facem o plimbare pe malul Lacului Ursu.


Trecem prin pasul Bucin (1287 m) ...


... iar pe Valea Bistricioarei, între Topliţa şi lacul Bicaz, ne oprim să admirăm în zare Munţii Ceahlău (în stînga vf Toaca, iar în dreapta vf Ocolaşul Mare.


Spre seară ajungem acolo unde vom sta următoarele două zile:
Hotel Ecotur din Ceahlău.

Recunoaşteţi munţii?

joi, 25 iunie 2009

Concursuri turistice

Am fost intrebat daca exista premii la "Recunoasteti fotografia?". Raspunsul este NU. Jocul este doar asa, de amorul artei.
Pentru cei care doresc insa un premiu ii invit pe site-ul Europa FM. Aici, pe forum, este un concurs ce are ca premiu saptamanal un GPS! De luni pana joi se dau niste indicii, despre o excursie imaginara (hmm, parca am mai auzit de asa ceva) urmand ca vizitatorii forumului sa indice destinatia finala. Spre a va usura munca de a cauta la ei pe forum o sa va dau eu indiciile, urmand ca voi, cei care doresc, evident, sa dati raspunsul.

"Indiciul de luni:
Orasul de plecare: Cluj. Luni - Sunteti in Turda. Intrati in intersectia cu sens giratoriu si parasiti-l la a doua iesire.
Indiciul de marti:
Marti - Sunteti in Iernut. Peste 300 de m virati usor la stinga
============================
Un user poate incerca mai multe variante,insa in limita bunului simt. :)
Daca apare cineva care scrie toate orasele tarii,nu va fi luat in considerare in acest concurs.
NU conteaza numarul de postari a variantei corecte de catre acelasi user,o singura postare cu orasul corect e suficienta.
Varianta corecta e sub forma : User-destinatie finala,de exemplu: (Mihai-Craiova),adica NU asa: (Mihai-Craiova, ,Vaslui,Constanta sau Bucuresti) :P
Indiciul de miercuri:
Miercuri - Sunteti in Ungheni. La prima intersectie virati la stinga.
Indiciul de joi:
Joi - Intrati in Sighisoara - parasiti sensul giratoriu la a doua iesire.
Maine vom premia raspunsul corect cu un GPS.
Succes si multumim tuturor pt participare!
Saptamana viitoare pregatim o noua ruta. :)"
PS. Indicile de mai sus au fost postate pe forumul Europa FM de catre Radu Constantinescu.

Va urez succes!. Adresa forumului Europa FM este: Forum Europa FM

Recunoasteti turnul?

Se cere denumirea si orasul unde se afla.

miercuri, 24 iunie 2009

Excursie (13)- HAŢEG

Situata la confluenta Raului Mare cu raul Strei, depresiunea Hateg se afla la intalnirea a trei drumuri care fac legatura intre regiunile principale din sud-vestul Transilvaniei. Cadrul natural este deluros, ca o fortificatie naturala aparata de Muntii Orastiei la est, Parang la sud, Retezat la vest si Poiana Ruscai la nord, formand insusi nucleul statului dac si a Daciei romane.
Obiective turistice
-Sarmizegetusa - Ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla la 17 km de Hateg, pe DN68. Din anul 108 si pana in 271 a reprezentat cea mai importanta metropola de pe teritoriul Daciei Romane.


- Subcetate (Cetatea Regala a Hategului) - Cetatea regala a Hategului, ridicata la sfarsitul sec.XIII, o fortareata redusa, de dimensiuni modeste, în fapt doar un turn hexagonal, înconjurat de un sant de aparare şi un val de pamant, cetatea de la Hateg a avut în perioada medievala principalul rol militar si politic în Ţara Haţegului. Fortificatia este situată la circa patru km de oraşul Hateg, pe teritoriul satului Subcetate. Astăzi este doar o ruina, relativ greu accesibilă.


- Cetatea Colt - construita in secolul al XV-lea de familia Candea in apropierea comunei Rau de Mori.


- La Salasu de Sus se pot vedea ruinele unei cetati feudale cu patru bastioane, cu un pod suspendat si urmele unui paraclis. Tot aici se gasesc si urmele unei asezari romane. In apropierea localitatii Salasu de Sus s-au descoperit doua tezaure de monede dacice.


- Biserica de la Densuş - o stranie biserica de piatra, datata pana in 1280, cu o incapere centrala, patrata si o absida la sud-est (altarul). Este printre putinele temple precrestine autohtone pastrate, caci nucleul constructiei este datat in secolul II d.Cr. Unii istorici presupun ca in secolul IV a fost transformata in biserica, iar altii, printre care Constantin C. Giurescu, dateaza aceasta biserica la 1280. Daca admitem ultima datare, n-ar fi exclus ca ea sa fi fost ctitorita de insusi voievodul Litovoi.


- Manastirea Prislop - la 13 km de Hateg. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, in stil triconc si este singura de acest fel din Transilvania. Se spune ca Domnita Zamfira era foarte bolnava cand a venit la Prislop si s-a vindecat band apa din din izvorul cu puteri tamaduitoare din curtea manastirii. Mormantul ei se afla in pronaosul bisericii. Avutul cel mai de pret al manastirii este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni , daruita tot de Domnita Zamfira, in 1580 cand s-a terminat reconstruirea bisericii.

Resurse Web:
Primaria Hateg
Salasu de Sus.ro
emi.foaredecolt.org

Recunoaşteţi sculptura?

marți, 23 iunie 2009

Recunoaşteţi lacul?

Se cere: denumirea lacului si tara unde se afla.



Hint:

luni, 22 iunie 2009

Excursia "Radio Europa FM" - Ziua 1

În luna mai 2009 postul de radio Europa FM a organizat un concurs în care se cerea ca ascultătorii să posteze pe forum despre: cea mai frumoasa manastire, cel mai frumos muzeu, hotel, loc de vacanta, etc. Am avut plăcerea sa fiu câştigătorul la sectiunea "cel mai frumos loc din România". Aici poţi vedea postarea câştigătoare. Premiul consta într-un week-end, în cazul meu la un hotel din Ceahlău.
Cum din Arad până în Ceahlău sunt mai bine de 600 km am decis să prelungesc week-endul cu două zile, pentru a vizita câteva locuri unde nu am mai fost până acum.
Am pornit din Arad vineri, 12 iunie, ora 13 spre Sighişoara. Am mers pe traseul Arad - Deva - Alba Iulia - Blaj - Sighişoara. Am oprit la Blaj pentru a vedea Câmpia Libertăţii.

Poarta de intrare.


Monumentul de pe Câmpia Libertăţii


Detaliu. "Vrem să ne unim cu ţara!" - au spus răspicat românii din Transilvania în cele două adunări naţionale din timpul revoluţiei de la 1848.


O parte din cele 26 de busturi înfăţişând conducători ai Revoluţiei de la 1848, expuse pe aleea ce înconjoară Câmpia Libertăţii de la Blaj.


Drumul nostru a continuat spre Sighişoara, de-a lungul Târnavei Mari, unde am fot întâmpinaţi de o ploaie torenţială, asta în jurul orei 20. Ne-am cazat la pensiunea Aquaris, chiar în centrul oraşului, aici existând piscină, dar şi camping cu căsuţe şi loc pentru rulote şi corturi. O cameră dublă costă aici 140 RON.


Programul zilei de mâine va include vizitarea cetăţii Sighişoara, dar şi drumul spre Ceahlău.

O imagine cu Sighişoara.

Recunoaşteţi mănăstirea?

duminică, 21 iunie 2009

Excursie (12)-ORĂŞTIE

Orăştie (maghiară Szászváros; în traducere Oraşul saşilor) este un municipiu situat în judeţul Hunedoara.
Localitatea se află la extremitatea de vest a unei zone de şes, numită Câmpia Pâinii, între Mureş şi poalele Munţilor Şureanu. Ea s-a dezvoltat pe o veche vatră de locuire a dacilor, fiind amintită prima oară în 1224, iar ca oraş în 1433. Arsă şi prădată de tătari (1241) şi de turci (1420), Orăştie s-a refăcut de fiecare dată, devenind un important centru meşteşugăresc şi comercial din Transilvania.

La Orăştie a trăit tatăl lui Nicolae Olahus, celebru umanist transivănean. Tot aici a funcţionat o tipografie de sub teascurile căreia a ieşit, în 1582, Palia de la Orăştie, una dintre primele tipărituri în limba română. Palia conţinea primele două cărţi de la începutul Vechiului Testament.

Obiective turistice:
- Cetatea Orăştiei - amintită documentar încă din 1544, cu zidul de apărare ce constituia un sistem de fortificaţii medievale specifice.
- Muzeul de Etnografie şi artă populară - reprezintă cea mai importantă colecţie etnografică de pe întinderea judeţului Hunedoara.

- Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei - a constituit nucleul statului dac din perioada lui Burebista şi Decebal şi, totodată, cea mai înaltă expresie a dezvoltării culturii materiale daco-getice din secolele I î.Hr. - I d.Hr.
Cetăţile de la Costeşti (19 km din Orăştie), Blidaru (21 km), Cetăţuie (22 km) şi Piatra Roşie fac parte din complexul de fortificaţii care aveau destinaţia de a apăra capitala Daciei - Sarmizegetusa Regia.

- Muzeul Memorial "Aurel Vlaicu" (în fosta comună Binţinţi, lângă Orăştie)- aflat în casa în care a trăit Aurel Vlaicu şi familia sa. Adăposteşte o colecţie de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu (1882 - 1913).

Recunoaşteţi edificiul?

vineri, 19 iunie 2009

Excursie (11)- SEBEŞ


Municipiul Sebeş (27.000 locuitori) se află în judeţul Alba, între Podişul Secaşelor şi poalele munţilor Şureanu şi Cindrel.
În sec. al XII-lea are loc colonizarea saşilor, care se aşează în vatra de astăzi a cetăţii, întemeind satul „Mallenbach”. Aşezarea se face între anii 1141-1161 în scopul de a întări frontierele sudice ale regatului şi trecătorilor.
Obiective turistice:

Cetatea din Sebeş. Are 4 turnuri de apărare şi patru porţi de acces. Şi acum, turnurile sunt cunoscute după numele breslelor de care ţineau (cizmarilor, croitorilor), cu excepţia unuia, cel “al Studentului”. Numele acestuia vine din secolul XV când cetatea intrase pe mâinile turcilor şi unul dintre cei mai greu de supus localnici s-a arătat a fi unul dintre elevii şcolii locale (numit “studentul” pentru că studia) care a fost inchis de otomani într-unul dintre turnuri. Tânărul a reuşit o evadare spectaculoasă, ajungând în cele din urmă pâna în Germania unde a scris, în 1481, cartea “Despre religia, moravurile şi netrebniciile turcilor”.

Biserica evanghelică. Construcţia bisericii a început înainte de 1241, fiind concepută ca o biserică . După invazia tătarilor, construcţia ei a fost continuată, însă s-au inclus şi elemente de gotic timpuriu. O valoroasă realizare în stil gotic transilvănean este corul, construit între 1361-1382, cu o bogată plastică decorativă (reliefuri, statui). În cor se află un mare altar poliptic cu picturi şi sculpturi, realizat între 1518-1526, în faza trecerii de la gotic la Renaştere.

Casa memorială "Lucian Blaga" de la Lancrăm, la 5 km de Sebeş, locul unde s-a născut la data de 9 mai 1895 marele poet şi filozof Lucian Blaga.

Râpa Roşie, la 3 km de Sebeş, este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha. Pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa ce sapă în lutul colinei de aproximativ 60 milioane de ani, lasă în urma trecerii ei forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare roşiatică.