Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

duminică, 31 ianuarie 2010

Recunoaşteţi clădirea?

April spunea...
Stadionul National din Beijing, supradenumit "Cuibul de pasare" datorita arhitecturii sale complexe. A fost construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008. Constructia este opera arhitectilor Jacques Herzog si Pierre de Meuron, castigatori ai Premiului Pritzker din 2001.


sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Recunoaşteţi monumentul?

Mitad del Mundo (Centrul lumii) - San Antonio, Ecuador.
Monumentul marchează linia ecuatorială, are o înălţime de 30 m, iar globul din vârf are 5 tone şi un diametru de 4,5 m.

vineri, 29 ianuarie 2010

Recunoaşteţi mănăstirea?

Mănăstirea Bistriţa.
Ctitorie a boierilor Craioveşti, zidită între anii 1492-1494, mănăstirea se află în satul Bistriţa, comuna Costeşti, jud Vâlcea.

joi, 28 ianuarie 2010

Recunoaşteţi peştera?

Peştera Polovragi, judeţul Gorj

miercuri, 27 ianuarie 2010

Recunoaşteţi insulele?

Răspunsurile sunt aşteptate până mâine, ora 14.

Excursie (25)- BRAN


Bran este o localitate în judeţul Braşov, la aproximativ 25 km de oraşul Braşov. Bran, împreună cu localităţile din jur, este leagănul turismului rural romanesc.

Localitatea este cunoscută datorită castelului ce se află aici. Construcţia acestuia a început în anul 1377, cel care i-a pus bazele fiind Sigismund al Ungariei. Aflat pe o culme abruptă, castelul proteja o cale strategică de trecere între Transilvania şi Ţara Românească: Culoarul Rucăr - Bran.
În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea cel Bătrân stăpânirea castelului Bran, acesta rămânâd sub autoritatea Ţării Româneşti până în 1419.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, iar aceasta, după ce l-a renovat, l-a lăsat moştenire fiicei sale Ileana sora regelui Carol al II-lea.

Actualmente castelul se află în proprietatea lui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale, în calitate de moştenitori ai principesei Ileana.
La Bran, nu departe de castel, se găseşte “Stella Maris” sau Capela Reginei, locul unde se află vasul cu inima reginei Maria a României.

marți, 26 ianuarie 2010

Recunoaşteţi clădirea?

Cula Măldărescu (I.G.Duca)a fost construită în anul 1812 şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, jud Vâlcea. Etimologia cuvântului "cula" derivă din turcescul "kule", care desemnează un turn, iar în spaţiul românesc defineşte o locuinţă întărită în formă de turn, care are drept caracteristici principale un parter înalt, masiv, o scară interioară de acces spre etaj şi retragerile succesive ale zidului în înalţime.
În 1910 I.G.Duca (prim ministru al României în perioada interbelică, asasinat de legionari în 1933), indragostit de pitorescul locului, cumpară clădirea, o renovează si construieşte în apropiere o casă de vacanţă, actualmente Casă Memorială făcând parte din acelaşi complex muzeal.
Sursă Web: Complexul Muzeal Maldaresti

luni, 25 ianuarie 2010

Recunoaşteţi cheile?

Cheile Olteţului - Comuna Polovragi, jud. Gorj.

duminică, 24 ianuarie 2010

Recunoaşteţi edificiul?

Catedrala Metropolitană din Rio de Janeiro, Brazilia.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Recunoaşteţi pictura?

Domnişoarele din Avignon, Pablo Picasso.

vineri, 22 ianuarie 2010

Recunoaşteţi peştera?

Peştera Muierilor

Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) se află în în comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj, la 8 km de oraşul Novaci. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Peştera a adăpostit în timpuri străvechi, în timpul războaielor, când bărbaţii plecau la lupte, foarte mulţi copii şi femei, de unde i se trage şi numele.
Peştera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia. La 40 de metri inălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de peste 600 m.
Adevaratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, Domul Mare, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei, Amvonul, Candelabrul Mare, Stânca Însângerată, Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite.
În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi de peşteră. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre.


joi, 21 ianuarie 2010

Provocare!

Scrieţi, pentru 1p în clasament, un obiectiv turistic din România pe care nu l-aţi vizitat, dar pe care aţi dori să-l vizitaţi.

Comentariile sunt aşteptate până la ora 20.

miercuri, 20 ianuarie 2010

Recunoaşteţi aleea?

Aleea Scaunelor, Parcul Brancusi, Tg Jiu.
Face legatura intre Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

marți, 19 ianuarie 2010

Recunoaşteţi oraşul?

Rio de Janeiro, Brazilia

luni, 18 ianuarie 2010

Recunoaşteţi sculptura?

Poarta sărutului - operă a sculptorului Constantin Brâncuşi, Tg Jiu, jud. Gorj.

duminică, 17 ianuarie 2010

Recunoaşteţi manastirea?

Mănăstirea Lainici, jud. Gorj, situată la ieşirea din defileul Jiului.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Recunoaşteţi edificiul?

Moscheea Hassan al II-lea, Casablanca, Maroc

vineri, 15 ianuarie 2010

Recunoaşteţi biserica?

Biserica Uspenia din Botoşani(1552)- ctitorie a Doamnei Elena Rareş, soţia domnitorului Petru Rareş. Aici a fost botezat Mihai Eminescu.

joi, 14 ianuarie 2010

miercuri, 13 ianuarie 2010

Recunoaşteţi oraşul?

Tripoli, Libia

marți, 12 ianuarie 2010

Recunoaşteţi locaţia?

Castelul Peleş

luni, 11 ianuarie 2010

Recunoaşteţi edificiul?

Ella spunea...
Castelul Pelisor - Sinaia - construit intre anii 1889-1903 de catre regele CAROL I

duminică, 10 ianuarie 2010

Excursia "Radio Europa FM" - Ziua 5

Dupa ce ieri am vizitat ruinele Castrului roman de la Turda:


astăzi avem în program Salina.
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) şi este vizitabilă tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf (exploatate in perioada stăpânirii austriece - sec XVII-XIX). Demne de văzut sunt şi utilajele medievale bine conservate(unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor.
In prezent se desfăşoară ample lucrări de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic şi curativ (investiţii de cca 6 mil. Euro).





Din Turda pornim pe şoseaua ce duce la Câmpeni, dar dupa circa 12 km facem dreapta spre Cheile Turzii. Acestea au o lungime de 2.900 m şi o înălţime a pereţilor de până la 300 m, fiind formate prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hăşdate.
Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, grohotişuri. Conţine peste 1.000 de specii de plante şi animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic sau acvila de stâncă.








Din chei ne intoarcem pe DN 75, şosea ce străbate Munţii Apuseni şi Ţara Moţilor, trecând prin localităţi istorice precum: Baia de Arieş, Câmpeni, Albac, Gârda, Arieşeni.



Pârtia de ski de la Arieşeni

Punctul final al călătoriei este oraşul Ineu, loc unde putem admira cetatea medievală.

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Recunoaşteţi mănăstirea?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 20

vineri, 8 ianuarie 2010

Recunoaşteţi vârful?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 20.

joi, 7 ianuarie 2010

Recunoaşteţi biserica?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 20.

miercuri, 6 ianuarie 2010

Recunoaşteţi oraşul?

Zărneşti, jud. Braşov.

marți, 5 ianuarie 2010

Recunoaşteţi munţii?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 20.