Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Călător prin România

Dupa ce ieri am vizitat ruinele Castrului roman de la Turda:



astăzi avem în program Salina.
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) şi este vizitabilă tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf (exploatate in perioada stăpânirii austriece - sec XVII-XIX). Demne de văzut sunt şi utilajele medievale bine conservate(unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor.
In prezent se desfăşoară ample lucrări de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic şi curativ (investiţii de cca 6 mil. Euro).





Din Turda pornim pe şoseaua ce duce la Câmpeni, dar dupa circa 12 km facem dreapta spre Cheile Turzii. Acestea au o lungime de 2.900 m şi o înălţime a pereţilor de până la 300 m, fiind formate prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hăşdate.
Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, grohotişuri. Conţine peste 1.000 de specii de plante şi animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic sau acvila de stâncă.





Din chei ne intoarcem pe DN 75, şosea ce străbate Munţii Apuseni şi Ţara Moţilor, trecând prin localităţi istorice precum: Baia de Arieş, Câmpeni, Albac, Gârda, Arieşeni.


Punctul final al călătoriei este oraşul Ineu, loc unde putem admira cetatea medievală.


Acest articol este scris in cadrul concursului "Asul de romb".
In afara de mine vor mai participa si:
Geocer, Simion Cristian, Gamalia, Rappa_ru, Elena Marin Alexe,Daniel Mihai, Iulia, Florin .
Daca v-a placut va rog sa votati in sondajul de la concursul "Asul de romb".
Va multumesc.

vineri, 30 octombrie 2009

Recunoasteti cabana?

Cabana Bradet (la butoaie) - Padis, jud. Bihor.

joi, 29 octombrie 2009

miercuri, 28 octombrie 2009

luni, 26 octombrie 2009

Hoţul



Acest articol este scris in cadrul concursului "Asul de romb".
In afara de mine vor mai participa si:
Geocer, Simion Cristian, Gamalia, Rappa_ru, Elena Marin Alexe,Daniel Mihai, Iulia, Florin .
Daca v-a placut va rog sa votati in sondajul de la concursul "Asul de romb".
Va multumesc.

Recunoasteti muzeul?

duminică, 25 octombrie 2009

joi, 22 octombrie 2009

Recunoasteti locatia?

Hint
Poza a mai fost postata pe blog.

miercuri, 21 octombrie 2009

luni, 19 octombrie 2009

Excursie (23)- TÂRGOVIŞTE

Municipiul Târgovişte este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Dâmboviţa.
Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul oraşului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic. Prima menţiune a oraşului, la 1396, este făcută de cruciatul bavarez Johann Schitberger, care a vizitat oraşul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân oraşul a devenit principala reşedinţă domnească a Ţării Româneşti şi tot atunci a fost refăcută Curtea Domnească.
"Curtea Domnească" grupează mai multe monumente din sec. XV-XVIII:

- Ruinele Palatului domnesc (sec. XV - XVII).
- Biserica Mare (1584), cu pictură interioară (1697) şi tabloul votiv “Voievozii”.
- Biserica Sf. Vineri (sec. al XV-lea).
- Turnul Chindiei, ridicat de domnitorul Vlad Ţepeş.
- Casa Bălaşa (1656).
- Ruinele fortificaţiilor – sec. XVI - XVII.

Alte obiective turistice din Târgovişte:
- Muzeul de Istorie.
- Muzeul tiparului şi al cărţii româneşti vechi.
- Muzeul scriitorilor târgovişteni.
- Casa atelier "Gheorghe Petraşcu".
- Muzeul de Artă.
- Muzeul naţional al Poliţiei Române.
- Complexul monumental "Stelea".
- Complexul monumental metropolitan.
- Biserica Albă.
- Biserica Stolnicului.
- Biserica Creţulescu.
- Biserica Sfinţii Împăraţi.

Pagina web

Recunoasteti lacul?

duminică, 18 octombrie 2009

sâmbătă, 17 octombrie 2009

vineri, 16 octombrie 2009

joi, 15 octombrie 2009

miercuri, 14 octombrie 2009

Recunoasteti capela?

Nu uitati sa specificati locatia unde se afla aceasta.

marți, 13 octombrie 2009

Recunoasteti castelul?

Se cere:
- numele castelului
- orasul
- tara

luni, 12 octombrie 2009

duminică, 11 octombrie 2009

Recunoasteti locatia?

Se cere:
- numele celor doua lacuri;
- orasul;
- tara.

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Recunoasteti barajul?

Se cere:
- raul pe care e construit barajul
- tara

vineri, 9 octombrie 2009

joi, 8 octombrie 2009

miercuri, 7 octombrie 2009

marți, 6 octombrie 2009

luni, 5 octombrie 2009

duminică, 4 octombrie 2009

Excursie (22) - PITEŞTI


Multe localitati din Tara Romaneasca isi datoreaza prima atestare documentara lui Mircea cel Batran. Pitestiul se afla printre acestea. La 20 mai 1388, marele Domnitor (care inca nu devenise "cel Batran") improprietarea pe unul dintre dregatorii sai cu "o moara in hotarul Pitestilor".
Istoria urbei se confunda cu cea a Valahiei, un moment important constituindu-l totusi ziua de 30 aprilie 1878, cand la cererea Regelui Carol I, slujba de pomenire a ostirii romane invingatoare in Razboiul de Independenta fata de Imperiul Otoman se tine in Biserica Sf. Nicolae din Pitesti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca Bucurestiul era ocupat de trupele rusesti care in cursul retragerii lor de pe frontul din Bulgaria se oprisera pe teritoriul nostru, cu intentia vadita de a-l anexa "marelui frate de la rasarit". Nu are legatura cu articolul de azi, dar trebuie neaparat scos in evidenta efortul diplomatic al politicienilor romani din vremea respectiva, efort ce si-a gasit finalizarea pasnica prin retragerea trupelor rusesti acolo unde le era locul.

Tot din acea perioada (sfarsitul secolului XIX) dateaza si cele mai vechi cladiri din Pitesti. Cea mai cunoscuta este cladirea Primariei pe care o vedeti in primele doua poze. Am vrut neaparat sa va arat si imaginea nocturna a cladirii, pentru ca eu cred ca merita.
Pitestiul se afla "Acolo unde-n Arges/ Se varsa Raul Doamnei", asa cum foarte sugestiv se exprima Ioan Pillat, originar din aceste locuri.
Si pentru ca a venit vorba despre poeti ce si-au petrecut o parte din viata aici, nu putem sa nu il mentionam pe Ion Minulescu, cel care ne-a lasat multe versuri nemuritoare, dar si unele cu referire directa la acest oras :
"Ma doare tineretea mea de ieri
Cu rustica si vesela Trivale
Si cu gradina publica din vale"

Slava Domnului, pitestenii de azi (si nu numai ei, ci toti cei care ne viziteaza) au inca posibilitatea sa vada cu ochii lor la ce se referea Minulescu atunci cand a scris aceste versuri. Iata mai intai o poza din Padurea Trivale. Doar o mica parte din acest parc natural este asfaltat asa cum se vede in imagine, restul fiind lasat in starea naturala si salbatica ce i-au harazit-o cei ce l-au creat. Oricum, circulatia masinilor este interzisa si pe aleile asfaltate, astfel incat linistea si aerul curat sunt la ele acasa in Trivale. Si pentru ca Minulescu a mentionat "Gradina publica", iata cum arata ea azi.
In ultimii 50 de ani, Pitestiul s-a facut cunoscut prin anumite imprejurari care i-au adus uneori notorietate pozitiva, alteori negativa.
Stim cu totii ca in anii 1950 a avut loc la inchisoarea comunista de aici acel experiment odios de spalare a creierelor si de transformare a anumitor detinuti politici in tortionari ai celorlalti.
Putin mai tarziu a aparut "Printul din Trivale" cum pe buna dreptate a fost numit Nicolae Dobrin, cel care i-a incantat pe toti romanii (si nu numai pe ei) cu inegalabilele sale fente fotbalistice. Iar seria succeselor pitestene din epoca moderna nu s-a oprit aici. Renault, in colaborare cu statul roman a construit la sfarsitul anilor 1960 prima uzina de autoturisme din Romania. De asemenea, Pitestiul a fost primul oras legat de capitala printr-o autostrada.

Azi, municipiul Pitesti se prezinta ca un important centru cultural, economic si sportiv. Inca din 1958 functioneaza aici Teatrul Alexandru Davila avand sectii de estrada, papusi si drama. Talentatii actori ai teatrului Davila ne-au obisnuit ca indiferent de conditiile sociale, politice sau economice sa ne delecteze cu cele mai inspirate puneri in scena ale unor opere clasice sau moderne.
De asemenea, incepand cu anul 2007, Pitestiul se poate mandri cu o orchestra Filarmonica proprie, orchestra care ne invita in fiecare seara de joi la cate un concert de exceptie.
Celor care doresc sa cunoasca mai bine Pitestiul le recomand, pe langa centrul frumos amenajat, o vizita la Muzeul Judetean pentru expozitia permanenta cu marturii despre ceea ce au faurit in decursul timpului oamenii de pe aceste meleaguri, o calatorie interstelara la Planetariul aflat in aripa noua a aceluiasi muzeu, dar si vizitatea Galeriei de Arta Naiva si vizionarea spectacolului de sunet si lumina oferit in fiecare week-end de catre Fantana muzicala din fata Primariei, vizitarea unor parcuri precum Expo Parc sau Strand. De asemenea, trebuie scos in evidenta momentul venirii primaverii care in Pitesti coincide cu aparitia lalelelor in toate parcurile din centrul orasului si cu expozitia florala intitulata "Simfonia Lalelelor".
Acestea fiind zise, va uram un sejur cat mai placut in orasul Pitesti si in imprejurimile acestuia.

Recunoasteti cladirea?

sâmbătă, 3 octombrie 2009

vineri, 2 octombrie 2009

joi, 1 octombrie 2009