Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

luni, 30 noiembrie 2009

Recunoasteti biserica?

Biserica din Strei, jud. Hunedoara.
Mai multe detalii aflati la www.crestinortodox.ro

duminică, 29 noiembrie 2009

Excursie (24)- CÂMPULUNG

Câmpulung este un municipiu din Judeţul Argeş, aflat la 62 km de Piteşti.
Câmpulungul a fost prima reşedinţă domnească din Ţara Românească şi tot aici îşi are originea primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacşu.

In Câmpulung există un bulevard ce s-a numit multă vreme Bulevardul "Pardon". Aceasta pentru că era aşa mare aglomeraţie, că desele ciocniri între trecători duceau inevitabil la scuzele exprimate la tot pasul prin expresia "Pardon!". "


Obiective turistice:
- Mănăstirea Negru Vodă.


- Biserica Domnească - construită în 1567 de către domnitorul Petru Şchiopul şi Doamna Chiajna.

- Biserica Catolică Bărăţia.

Aici se află mormântul lui Laurencius de Longo Campo, ultimul comite săsesc al Câmpulungului. Piatra sa funerară este cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi, în acelaşi timp, prima menţiune scrisă a oraşului. Inscripţia dateză din anul 1300 si are textul: “Hic sepultus est comes Laurencius de Longo-Campo, pie memorie, anno Domini MCCC.”(“Aici este înmormântat comitele Laurenţiu din Câmpulung, spre pioasă amintire, în anul Domnului 1300.”).

- Muzeul de etnografie şi artă populară.
- Muzeul de istorie şi artă plastică.
- Monumentul lui Negru Vodă .

- Castrul roman Jidava, considerat cel mai important castru roman de pe „Limes Transalutanus” (fosta graniţă fortificată dintre teritoriul cucerit de romani şi dacii liberi).

Cercetările arheologice, efectuate fără întrerupere din 1962, au scos la iveală o parte a construcţiilor din interiorul castrului şi zidul de incintă. După descoperire, zidurile au fost consolidate, iar cel de incintă de pe latura de sud a fost supraînălţat, refăcându-se turnul de curtină. A fost reconstituit şi „hypocaustum-ul”(sistem de încălzire) din „praetorium”(clădirea comandantului).

În incinta castrului este organizată o expoziţie permanentă cu obiecte găsite în timpul cercetărilor arheologice.


Obiective turistice din apropierea orasului Câmpulung:

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare - Pravăţ, jud. Argeş, cunoscut şi sub numele de "Mausoleul de la Mateiaş", dedicat eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916-1918.


Mănăstirea Nămăeşti, la 5 km de Câmpulung. Biserica este în întregime săpată în stâncă fiind datată din sec. XVI. După unii istorici, acest locaş ar fi fost o catacombă creştină de pe timpul romanilor, după alţii un templu închinat zeului Zamolxes.


Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă, situată la 22 km de oraşul Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte.
Conform tradiţiei ctitorul vechiului schit ar fi Negru Vodă. De altfel cele mai preţioase relicve ale istoriei la Cetăţuia sunt urmele paşilor lui Negru Vodă şi ale membrilor familiei voievodului, impregnate în stânca din vârful muntelui. Legenda spune că stânca s-a topit datorită evlaviei voievodului.
Biserica mănăstirii se află într-o peşteră naturală unde este şi un mic izvor. În spatele bisericii se află o grotă numită Chilia Moşului. Langă aceasta, la capătul cimitirului, stă de veghe silueta dăltuită în stâncă a “Cavalerului Trac”.


Articol scris in colaborare cu Fairy', căreia îi mulţumesc pe aceasta cale.

Recunoasteti oraşul?

April spunea...
"Piazza del Campo" din Siena, Italia.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Recunoasteti sculptura?

Cristian spunea...
"Ganditorul", Auguste Rodin

vineri, 27 noiembrie 2009

Grecia-Messsini




Multi dintre turistii care viziteaza Grecia,se limiteaza doar la vizita monumentelor din Atena si imprejurimi.Din acest motiv vreau sa va desvalui inca o locatie care merita sigur vazuta.
Mesiini,un oras in care am locuit 2 ani si jumatate,bogat in plaje curate si locuri istorice care merita vizitate,este situat in cum s-ar spune la noi,judetul Messsinia,la cca 200km de Atena.In cateva cuvinte am sa va descriu doua dintre ele,care pe mine m-au impresionat 1. prin frumusetea lui naturala deosebita,si 2. prin felul in care te transpune in vremurile istorice glorioase pe care le-a trecut candva. Este unul din punctele importante care merita vizitat,este gratis si devaluie multe despre cat de intelepti erau grecii in acea vreme.
1-CASCADELE DE APA DIN POLILIMNIO
În municipiul Voufrada, 25 de kilometri de Messini există canionul de Polilimnio cu lacuri şi cascade,derivate din izvoarele raului Nera. Urcam pe o mica poteca, timp de 5 minute trecand prin vegetaţia densă si pitoreasca, presarata cu poduri din lemn, veţi găsi singuri un paradis secret plin de mici lacuri şi cascade, înconjurat de plantaţii de măslini şi de viţă de vie. 15 lacuri cu diferite denumiri ciudate, cum ar fi Mavrolimna, Kadi, Kadoula, Lucky, italian, Panagos,Stathoula, bine ascunse de mai mulţi ani,au devenit cunoscute publicului şi s-a deschis recent la vizite pentru prieteni naturii.In cursul arsitei de vara,nimic nu e mai racoritor ca o baie in apa rece a micului lac de munte.La intrarea inspre cascade este un mic parcking pentru masini si o cantina cu terasa pentru o gustare.

2-VECHIUL MESSINI
Ruinele vechiului oras se afla la poalele muntelui Ithomi,cca 23 km de actualul oras,si sunt inca inconjurate de faimosul zid care era un exemplu al tehnicii de fortificare la acea vreme,pentru a tine piept incursiunilor spartanilor.Zidul ce imprejmuia orasul,a fost construit in secolul - IV- B.C ,cand Epaminodas a adunat pe messinienii ce erau raspanditi peste tot de secole,si descindea din laterala estica a muntelui Ithomi pana la Poarta Lacinica si pe partea nordica pana la Poarta Arcadiana.Zidul se intindea pe o lungime de 9 km,fiind construit simetric din cuburi de piatra cu dimensiuni de 2-2.5m latime si pana la 1.5m inaltime.Orasul gazduia pe atunci un stadion,ale carui ruine sunt foarte bine intretinute si astazi,un spital modern la acea vreme,deasemeni a fost printre primele orase care a fost dotat cu canalizare.

Imprejurul acestor puncte de atractie sunt des intalnite hoteluri sau carmere de inchiriat destul de acceptabile,si de asemeni taverne cu mancare buna.Daca doriti sa faceti o baie buna va recomand plaja din Buka,unde apa este mica ca si adancime,iar plaja foarte curata,dotata cu dusuri si e free pentru toata lumea.

Recunoasteti oraşul?

calatorul spunea...
Helsinki.Capitala Finlandei.Zona portului la Marea Baltica.


Imagine preluata de pe Wikipedia.

joi, 26 noiembrie 2009

Recunoasteti biserica?

April spunea...
Biserica de lemn din Ieud, Maramures.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Recunoasteti oraşul?

ARIPI DE FLUTURE spunea...
Monaco (Regatul de Monaco) este unul din cele mai mici state din lume. Suprafaţa sa este de numai 1,95 km². E de fapt un oraş cu statut de stat, adică regat. Este situat “în interiorul” Franţei, pe coasta de Azur, la doar 8 kilometri de graniţa cu Italia, la poalele munţilor Alpi.

marți, 24 noiembrie 2009

Recunoasteti locatia?

Baile Herculane - jud. Caras-Severin.

luni, 23 noiembrie 2009

Recunoasteti castelul?

Castelul Chambord, Valea Loarei, Franta.

duminică, 22 noiembrie 2009

Recunoasteti edificiul?

Fotografie propusa de Roxana.

Palatul Ghica din Comanesti, jud. Bacau.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Atena

Ma simt onorat de invitatie Turisticus,si imi pare bine ca pot spune cateva cuvinte despre orasul in care traiesc de 9 ani.Sant multe de spus despre aceasta capitata atat de controversata,dar o sa ma limitez doar la cateva puncte mai vizitate.

Din vechime si pana astazi,Atena a fost si este un punct de atractie pentru milioane de turisti anual.Locuri ca Akropole,Likavitos,Monastiraki si altele ,au fost tinta pentru multa lume pe care si-au dorit de mult sa cunoasca indeaproape civilizatia si cultura greaca.Recunoscuti inca din vechime pentru inteligenta si iscusinta lor in materie de constructii,multe edificii inca stau in picioare ducand parca in spate povara milenara a anilor ce s-au scurs de la cladirea lor.Puncte de atractie care fac impresie si circula din gura in gura,sunt Akropolis (ackro-inseamna margine,rapa,si polis care inseamna oras)este punctul de referinta care leaga Atena de azi,de ceea ce a fost odata.Este edificiul care reprezinta apogeul artistic al Atenei in perioada secolului-V-B.C.Mai nou,muzeul Akropole care s-a deschis la inceputul anului acesta chiar la poalele stancii sfinte cum o numesc ei, reuneste intr-un stil artistic ,obiecte si opere de odinioara intr-o galerie moderna si de bun gust.Piata din Sintagma(Constitutie)care este chiar in fata parlamentului,piata bazar din Monastiraki,unde se pot gazi tot felul de suveniruri foarte ieftine(de la haine,incaltaminte,Cd-uri,bibelouri,antichitati ,pana la hotii de la coltul strazii la care poti gasi tot ce vrei,dar care te pot lasa si ,,sportiv,,)Parcul din Sintagma este o oaza de racoare in arsita verii,si pe linga palmierii impresionanti,mai are si cateva animalute de vizitat,ceva pasari,pesti.Pe langa,aceste puncte de atractie,ar mai fi si Templul lui Posidonas din Sunio(cca.60 km. de Atena) ,va puteti bucura de plajele destul de curatele(cele fara plata,cele amenajate sunt cu plata)puteti vizita si alte centre culturale si muzee pe care le putei gasi intr-un ghid cumparat de la oricare chiosc.Ce va sfatuiesc.Tot timpul sa aveti ochii in 4 la imbulzeala.Va recomand o gentuta ce se poate purta de dupa gat,dar pe care s o aveti tot timpul in fata.Cand mergeti la plimbare in oras,nu carati tot bagajul dupa voi,luati-va strictul necesar.Apratul foto sau camera video,o husa termica in care sa va puneti o sticla de apa rece si actele dvs.sa le aveti tot timpul cu voi.Evitati sa cumparati apa si snaksuri din locurile pe care le vizitati,pentru ca o sa le platiti de 10 ori mai scump (calculat).Luati-va tot timpul un punct de reper(o cladire,magazin,etc..ceva care v-a poate ramane usor intiparit in minte)in cazul in care va rataciti sa aveti idee pe unde sa va intoarceti.Puteti folosi si autocarul cabrio care s-a introdus tot anul acesta,si care face turul orasului trecand prin toate punctele ce sunt de vizitat.Trece la fiecare 15 min,asa ca nu va speriati daca a plecat cel cu care ati venit:)Biletul nu mai tin minte exact cat era,undeva intre 3 si 5 euro.
Sunt sigur ca Turisticus care e mai umblat va poate da mai multe sfaturi in legatura cu ce trebuie sa faceti atunci cand ati decis sa vizitati ceva.
P.S Turisticus,daca nu ai nimic important de facut la vara,te invit in Atena anul viitor daca om fi sanatosi.Mai multe detalii gasesti aici. Numai bine!

Recunoasteti lacul?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 22.

Recunoasteti muntii?

Calatorul spunea...
Muntii Parang. Vedere de pe vf. Paringul Mare 2519 m. Caldarea si complexul de circuri glaciare Rosiile.

vineri, 20 noiembrie 2009

Recunoasteti cladirea?

Circul de stat, Globus, Bucuresti.

joi, 19 noiembrie 2009

Recunoasteti tabloul?

"Hora la Aninoasa" - Theodor Aman.

miercuri, 18 noiembrie 2009

marți, 17 noiembrie 2009

Recunoasteti edificiul?

Ella spunea...
Taj Mahal - India, cel mare mausoleu din lume. Construit de catre imparatul Shah Jahan pentru sotia sa Mumtaz Mahal.
ps: e unul din locurile despre care am citit enorm si ma bucur ca ati postat aici o fotografie. Dincolo de arhitectura sa, impresioneaza mult mai mult povestea acestui loc.

luni, 16 noiembrie 2009

Recunoasteti muzeul?

April spunea...
Muzeul "Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei" Sighetu-Marmatiei, Maramures.

In curtea fostei inchisori, sculptorul Aurel Vlad a realizat un grup statuar numit "Cortegiul sacrificatilor".

Inchisoarea din Sighet (pentru ca doar din 1994 este muzeu)a fost construită in 1897. Stiu ca detinutii erau tinuti in conditii mizerabile, mai mult fiind obligati sa stea in picioare pe tot parcursul zile, umiliti si batjocoriti. Nu aveau voie nici sa priveasca pe fereastra. Trotuarul de langa cladire era interzis circulatiei pietonilor si imi aduc aminte ca nici nu indrazneam sa ma uit inspre inchisoare in timp ce mergeam la scoala pe trotuarul alaturat....si garzile patrulau neincetat... Se auzeau racnete greu de imaginat si de uitat....imi cer scuze, m-am emotionat retraind perioada copilariei la doua strazi de cumplita inchisoare.

duminică, 15 noiembrie 2009

Recunoasteti muntele?

Calatorul spunea...
Virful Chomolungma (denumire corecta)8872 m. Muntii Himalaya.
Denumirea de Everest este data de Edmund Hillary in onoarea guvernatorului Indiei.
Prima denumire este cea originala nepaleza!

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Recunoasteti edificiul?

Entranced spunea...
Palatul Potala, Lhasa, Tibet, China; Resedinta Dalai Lama pana in 1959.

vineri, 13 noiembrie 2009

Recunoasteti edificiul?

Calatorul spunea...
Hotelul Burj al Arab. Sunt sigur ca majoritatea vor raspunde Dubai. Dar pentru ca se fac multe confuzii, as mentiona ca tara se numeste Emiratele Arabe Unite, tara constituita din unirea a SAPTE emirate, dintre care unul este Dubai!!


joi, 12 noiembrie 2009

Recunoasteti locatia?

calatorul spunea...
Gradina Zmeilor.Galgaul Almasului.Nordul Muntilor Apuseni.Jud Salaj.Relief de eroziune diferentiala.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Recunoasteti cetatea?

April spunea...
Cetatea Aiudului (biserica reformata si turnul dogarilor), Aiud, jud. Alba.

marți, 10 noiembrie 2009

Recunoasteti oraşul?

San Francisco, SUA.

luni, 9 noiembrie 2009

Recunoasteti casa memoriala?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 20.

duminică, 8 noiembrie 2009

Recunoasteti biserica?

Comentariile vor fi moderate si afisate dupa ora 18.

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Ghid pentru turistii incepatori

Voi expune mai joc cateva obiective turistice din Romania. Pentru marea majoritate dintre d-vostra ele sunt binecunoscute. Ma gandesc insa ca o mare parte a populatiei tarii noastre nu a fost plecata prea des in excursii, iar cele ce urmeaza se adreseaza acestei categorii.
Deci, ce obiective turistice din Romania nu trebuie sa lipseasca de pe lista?

1. Delta Dunarii si Litoralul Marii Negre.




2. Manastirile din nordul Moldovei.


Manastirea Putna


Manastirea Voronet

3. Maramuresul istoric.


Manastirea Barsana


Cimitirul vesel de la Sapanta

4. Cetatile din Transilvania.


Sighisoara


Rasnov


5. Muntii Carpati.


Muntii Bucegi


Varful Moldoveanu - Muntii Fagaras

6. Lacuri si cascade.


Lacul Bucura - Muntii Retezat


Cascada Duruitoarea - Muntii Ceahlau

7. Pesteri si chei.


Cetatea Radesei - Muntii Bihorului


Cheile Turzii

8. Monumente ale naturii.


Muzeul Natural al Trovanţilor, Costeşti, jud Vâlcea.


Rapa Rosie - Sebes, jud. Alba

9. Castele si palate.


Castelul Peles


Castelul Bran

10. Muzee si Case memoriale.


Palatul Culturii Iasi


Casa memoriala Ion Creanga - Humulesti

Acestea sunt doar cateva dintre locurile ce merita vizitate in Romania. Lista ramane deschisa pentru propunerile d-voastra.
Va multumesc.

Acest articol este scris in cadrul concursului "Asul de romb".
In afara de mine vor mai participa si:
Geocer, Simion Cristian, Gamalia, Rappa_ru, Elena Marin Alexe,Daniel Mihai, Iulia, Florin .
Daca v-a placut va rog sa votati in sondajul de la concursul "Asul de romb".
Va multumesc.