Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

miercuri, 10 iunie 2009

Excursie (9)- TURDA

Municipiul Turda este unul dintre cele 6 oraşe ale judeţului Cluj şi al doilea ca mărime, după reşedinţa de judeţ.

Este amplasat în partea de sud a judeţului, în culoarul depresionar al Arieşului inferior. Teritoriul său administrativ se învecinează cu teritoriul oraşului Câmpia Turzii la sud-est şi cu teritoriile comunelor Călăraşi, Mihai Viteazu, Sănduleşti, Tureni, Ploscoş, şi Viişoara.
Obiective turistice:
- Castrul roman Potaissa - zona Cetate

- Salina Turda - zona Turda Nouă-Durgău
- Palatul princiar din Turda (Muzeul de Istorie) - zona Centru
- Biserica Reformata-Calvina din Turda-Veche ("Biserica cu turn") - zona Centru
- Teatrul Municipal Din Turda - zona Centru
- Statiunea balneo-climaterica - zona Bai Sarate
- Mormantul lui Mihai Viteazul
Mormântul lui Mihai Viteazul se află la cca 3 km sud de Turda (pe str. Bogata). Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Manastirea Dealu de lângă Târgoviste, fosta capitală a Ţării Româneşti).
Iniţial, pe acest loc, soţia sa (Doamna Stanca), cu învoirea principelului Transilvaniei Gabriel Bathory , a reuşit să ridice o capelă în stil bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari. Capela a fost realizată sub forma unei troiţe.
Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul unit Vasile Moldovan din localitatea Sanmihaiu, azi comuna Mihai Viteazu, a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări.
Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977.. Înalt de 1601 cm (evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Este confecţionat din beton armat, placat cu travertin de Ruşchiţa, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, executate din marmură albă de Simeria (la fel ca şi placa mormântului) de către artistul clujean Vasile Rus Batin.

5 comentarii:

  1. Interesanta povestioara mormantului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Luni sper sa fiu la Turda, dar nu cred ca e deschis muzeul :(. As vrea, deasemenea, sa dau o raita prin Cheile Turzii; cine a fost pe acolo si vrea sa-mi dea niste sugestii?

    RăspundețiȘtergere
  3. F frumos, macar asa, virtual sa ajung acolo

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vizitat Cheile Turzii si Salina Turda, sunt deosebite, ne putem mandri cu ele. Salina Turda este de o maretie incredibila, inauntru gasiti asa: teren de golf, lifturi silentioase ptr deplasare, terenuri de joaca, lac cu barci, o roata imensa ca la circ...
    Cheile Turzii sunt usor de parcurs, traseul fiind intretinut. taxa e ceva modic la 3 lei/pers. Merita un drum pana in Turda sa vezi asa ceva!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru orice informaţii legate de Turda şi împrejurimi, vizitaţi blogurile mele. Puteţi începe cu: www.zamfirpop.com şi de-acolo spre celelalte. Pentru orice întrebare: lăsaţi-o la un comentariu şi vă voi răspunde pe e-mail sau mobil. Notă: comentariul nu este vizibil fără aprobarea mea, iar, adresa de e-mail nici după aceea.

    RăspundețiȘtergere