Podişul Padiş (Şesul Padişului), situat în Munţii Bihorului la 1200 m altitudine, constituie una dintre cele mai preţioase nestemate ale peisajului carpatic, datorită numeroaselor şi feluritelor fenomene carstice (peşteri, avene, chei, doline, izbucuri, etc.) toate cuprinse într-o arie restrânsă.
Zona Cabanei Padiş este dominată de Vârful Biserica Moţului (1.458 m), un punct de belvedere deosebit, cu largi perspective asupra întregului platou.
Sunt mai multe posibilităţi de a ajunge la Padiş. Există două drumuri carosabile: Primul porneşte din Huedin (jud Cluj) şi urmează itinerarul: Călata – Mărgău – Răchiţele – IC Ponor – Padiş, cu o lungime de 60 km.
Al doilea traseu porneşte din comuna Sudrigiu (jud Bihor, pe şoseaua Beiuş - Vaşcău) spre Pietroasa (12 km) apoi alţi 16 km de drum ce urmăreşte Crişul Pietros până sub Piatra Bulzului, după care urcă în serpentine spre Şaua Bălăleasa şi ajunge la Padiş. Există deasemenea o mulţime de poteci marcate ce duc la Padiş, mai importante fiind cele care vin de la Gheţarul Scărişoara, de la Stâna de Vale şi de la Arieşeni.
Obiective turistice:
- Cetăţile Ponorului, un sistem de peşteri imense.
- Peştera Cetatea Rădesei şi Cheile Someşului Cald.
- Cheile Galbenei.
- Gheţarul Scărişoara.
- Lumea Pierdută, o zonă cu o mulţime de avene (peşteri verticale).
- Vârfurile Biserica Moţului şi Măgura Vânătă.
- Gheţarul de la Focul Viu.
- Groapa Ruginoasa., etc.
Resurse web:
www.padis.ro/
www.padis.info
Blog pt iubitorii de turism şi drumeţie. Aflaţi aici obiective turistice, staţiuni şi oraşe din România. Dacă aţi fost prin aceste locuri, vă rog sa faceţi comentarii şi să daţi sfaturi celor care poate doresc să le viziteze.
Excursie!
Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTAExcursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.
frumos loc, ca dintr-o poveste extrase aceste peisaje :) ,frumos !
RăspundețiȘtergereDa, superba excursia! Incepe sa imi placa din ce in ce mai mult si mie! Avem o tara extrem de frumoasa!!
RăspundețiȘtergerevă recomand tuturor să mergeţi în Padiş! O zonă extraordinară... chiar mă bate gândul ca în weekendul prelungit care urmează să ajung prin Cheile Galbenei...
RăspundețiȘtergereDa, zona Padis e un loc unde trebuie sa ajungi macar o data in viata. Sper ca la sfarsitul acestei luni sa ajung a 4-a oara :).
RăspundețiȘtergereOdata ajunsi aici nu aveti voie sa ratati Cetatile Ponorului. Este ceva de-a dreptul grandios, aproape ireal si greu se poate descrie in cuvinte. Nu am gasit nici o imagine pe net care sa redea cat de cat frumusetea acestui loc. Trebuie sa ajungi acolo ca sa realizezi despre ce este vorba.
PS Sper ca in iulie sa pun aici pe blog cateva fotografii proprii.
Este superb. Uneori nu-mi vine a crede ca exista la noi astfel de locuri, pacat ca nu le exploatam imaginea asa cum trebuie.
RăspundețiȘtergereeste cel mai frumos loc din romania aerul curat mirosul de brad imensitatea spatiului este ceva ce intradevar nu se poate povestii, pacat ca locuiesc departe de acest loc adica la satu mare ,am mai fost de vreo 4 ori la padis dar sper sal mai revad anul acesta este un paradis
RăspundețiȘtergereeste o zona superba unde am ajuns dupa 11 ore de mers vind Vartop,cu oprire la Cetatile Ponorului.Este o rupere din cotidian.Recomand oricui.Am de gand sa merg si la anul.Apusenii sant cei mai frumosi munti.
RăspundețiȘtergere