Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

duminică, 15 februarie 2009

Muzeul Natural al Trovanţilor

Muzeul Natural al Trovanţilor este situat lângă localitatea Costeşti, la 8 km de Horezu, pe DN 64, Râmnicu Vâlcea - Târgu Jiu, într-o mică vale aflată la doi paşi de şosea.
Trovanţii impresionează prin mărimea lor (de la câţiva centimetri la câţiva metri) şi prin formele diverse (de la sferice şi elipsoidale la cele neregulate). Ciudatele formaţiuni au luat naştere prin cimentări locale în stratul de nisip vechi de aproximativ cinci milioane de ani şi s-au răspândit pe o mică vale, prin exploatarea nisipului în carieră de localnici.
Mărimea, formele variate şi expresive ale trovanţilor de la Costeşti creează privitorului senzaţia unei inedite galerii de sculptură în aer liber.

Sunt consideraţi unici în lume, deoarece aici găsim trovanţi mai mici formaţi pe suprafaţa sau din trunchiul altora mai mari. Au vârsta miocenului superior şi sunt alcătuiţi din siliciu pietrificat, fiind descoperiţi întâmplător, în 1994, de un grup de studenţi şi profesori de la arheologie şi geologie. După fiecare ploaie, rocile sunt modelate natural, cu o îndemânare de invidiat pentru orice artist. Din spusele bătrânilor locului reiese că “pietrele care cresc” ar emana energii negative. Dimensiunile lor variază de la câţiva centimetri până la peste zece metri. Oamenii de ştiinţă susţin că bolovanii ar fi rezultatul unor cimentări ce au avut loc cu milioane de ani în urmă, dar procesul încă nu este bine cunoscut. În urmă cu câteva decenii, în Ardeal încă mai existau cimitire în care trovanţii erau aşezaţi la căpătâiul mormintelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu