Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

duminică, 22 martie 2009

Mănăstirea Tismana

Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari aşezăminte monastice din România. Aici se poate ajunge din Tg. Jiu (35 km) sau din Baia de Aramă (20 km).

Întemeiată cu ajutorul domnitorului Radu I şi terminată de Dan I (1377-1385), este supusă unor refaceri parţiale sub Radu cel Mare şi Neagoe Basarab, iar Matei Basarab îi aduce completări între 1646-1651 (clădiri-anexă, zid de incintă şi un paraclis).

Situată pe o poziţie dominantă, lângă hotarul Ţării Româneşti, mănăstirea a jucat şi rolul unei cetăţi de apărare. Ea a fost înzestrată cu turnuri şi folosită ca bază fortificată de Tudor Vladimirescu în 1821.
Arhitectura mănăstirii Tismana este în stil bizantin, specific secolului al XIV-lea, apropiindu-se ca arhitectură de bisericile contemporane din Macedonia şi Muntele Athos.

Actuala biserică a mănăstirii este zidită direct pe stâncă în plan triconic, cu turle pe naos, pronaos şi pridvor. Catapeteasma este din stejar (1765-1766), în stil post-brâncovenesc, cu ornamente florale suflate în aur. Altarul este luminat de o fereastră mare în centrul peretelui dinspre răsarit, de alta mai mică pe dreapta aceluiaşi perete şi de încă o fereastră dublă pe fiecare parte. Faţadele exterioare nu au pictură, sunt văruite în alb ca şi pereţii clădirilor din jur.
Mănăstirea Tismana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu