Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

luni, 27 aprilie 2009

Valea Drăganului

Valea Drăganului este o localitate în judeţul Cluj, Transilvania, România. Este situată la limita munţilor Vlădeasa, munţilor Meseş şi depresiunii Huedin.

Este străbătută de râul Drăgan si o puteti gasi situată la 65 km de Cluj-Napoca şi 80 km de Oradea.
Construit in 1987, barajul Dragan are o inaltime de 120 de metri si un volum de 112 mil. mc. Barajul ofera o imagine superba celor care se aventureaza pana la limita judetelor Bihor-Cluj.

Privelistea de pe baraj este de-a dreptul magnifica, muntii ridicandu-se din apa, iar in spate cascandu-se haul.

Poti ajunge aici pe un drum judetean, pe langa cabane mai vechi si cateva pensiuni turistice, aparute recent. De la baraj, se creeaza doua optiuni. Pe drumul din dreapta, ajungi repede in judetul Bihor, unde poti vedea lacul Lesu. In stanga, ajungi la Zarna, de unde, in doua ore de mers pe jos, ajungi la cota 1.840.

Vladeasa poate fi asediata din toate directiile - Valea Draganului, Zarna, Bologa, Margau sau Sacuieu. Deasupra cabanei vechi mai este doar statia meteorologica. Dinspre Valea Draganului se poate urca pe jos, pe un drum marcat, accesibil tot anul, de circa 12 km, cu o diferenta de nivel de 1.000 de metri, care ar putea fi parcursi in circa 4 ore si jumatate, prin Valea Visagului, Dealul Mancii, saua Bogdanesei, Poienile Banisorul si Franturi. Turistii care au la dispozitie doar un sfarsit de saptamana se multumesc doar cu ocolul Vladesei, care se poate face in alte cinci ore, pornind de la cabana cu acelasi nume, in alte 5 ore, la diferenta de nivel ramasa, de circa 500 metri. Sau cu traseul mai dificil al Cascadei de la Rachitele.


Cei care s-au multumit cu cabanele de pe Valea Draganului mai pot vedea cetatea medievala si amplasamentul unei vechi cetati romane din satul Bologa, situate in apropierea carierei de la Poieni.
Surse: oradea-online.ro, Ro Wikipedia; Surse foto: iturism.ro, realitatea.net.

2 comentarii:

  1. Am trecut si eu pe acolo,in 2002!Ultima poza este exact una din imaginile care mi-au ramas in minte!
    Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi pare tare rau ca nu am avut ocazia sa ajung in aceste minunate locuri! Din fotografii pare absolut superb!

    RăspundețiȘtergere