Excursie!

Vă propun o Excursie Virtuală prin România. Pentru aceasta voi supune la vot "destinaţia următoare". Locaţia câştigătoare va avea parte de un articol pe blog şi simultan o nouă tură de votare asupra locaţiilor vecine. Să pornim la drum ...
Timişoara - Arad - Lipova - Moneasa - Arieşeni - Padiş - Huedin - Cluj-Napoca - Turda - Alba Iulia - Sebeş - Orăştie - Haţeg - Caransebeş - Băile Herculane - Orşova - Baia de Aramă - Tg Jiu - Horezu - Rm. Vâlcea - Curtea de Argeş - Piteşti - Târgovişte - Câmpulung - Bran - ... HARTA
Excursie "Radio Europa FM" - ziua 1 - ziua 2 - ziua 3 - ziua 4 - ziua 5.

miercuri, 24 iunie 2009

Excursie (13)- HAŢEG

Situata la confluenta Raului Mare cu raul Strei, depresiunea Hateg se afla la intalnirea a trei drumuri care fac legatura intre regiunile principale din sud-vestul Transilvaniei. Cadrul natural este deluros, ca o fortificatie naturala aparata de Muntii Orastiei la est, Parang la sud, Retezat la vest si Poiana Ruscai la nord, formand insusi nucleul statului dac si a Daciei romane.
Obiective turistice
-Sarmizegetusa - Ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla la 17 km de Hateg, pe DN68. Din anul 108 si pana in 271 a reprezentat cea mai importanta metropola de pe teritoriul Daciei Romane.


- Subcetate (Cetatea Regala a Hategului) - Cetatea regala a Hategului, ridicata la sfarsitul sec.XIII, o fortareata redusa, de dimensiuni modeste, în fapt doar un turn hexagonal, înconjurat de un sant de aparare şi un val de pamant, cetatea de la Hateg a avut în perioada medievala principalul rol militar si politic în Ţara Haţegului. Fortificatia este situată la circa patru km de oraşul Hateg, pe teritoriul satului Subcetate. Astăzi este doar o ruina, relativ greu accesibilă.


- Cetatea Colt - construita in secolul al XV-lea de familia Candea in apropierea comunei Rau de Mori.


- La Salasu de Sus se pot vedea ruinele unei cetati feudale cu patru bastioane, cu un pod suspendat si urmele unui paraclis. Tot aici se gasesc si urmele unei asezari romane. In apropierea localitatii Salasu de Sus s-au descoperit doua tezaure de monede dacice.


- Biserica de la Densuş - o stranie biserica de piatra, datata pana in 1280, cu o incapere centrala, patrata si o absida la sud-est (altarul). Este printre putinele temple precrestine autohtone pastrate, caci nucleul constructiei este datat in secolul II d.Cr. Unii istorici presupun ca in secolul IV a fost transformata in biserica, iar altii, printre care Constantin C. Giurescu, dateaza aceasta biserica la 1280. Daca admitem ultima datare, n-ar fi exclus ca ea sa fi fost ctitorita de insusi voievodul Litovoi.


- Manastirea Prislop - la 13 km de Hateg. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, in stil triconc si este singura de acest fel din Transilvania. Se spune ca Domnita Zamfira era foarte bolnava cand a venit la Prislop si s-a vindecat band apa din din izvorul cu puteri tamaduitoare din curtea manastirii. Mormantul ei se afla in pronaosul bisericii. Avutul cel mai de pret al manastirii este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni , daruita tot de Domnita Zamfira, in 1580 cand s-a terminat reconstruirea bisericii.

Resurse Web:
Primaria Hateg
Salasu de Sus.ro
emi.foaredecolt.org

3 comentarii:

  1. Am fost prin zona. Si la Densus, si la Sarmisegetusa. Chiar o sa scriu (sper sa am timp in dupa-amiaza asta) un articol despre aceasta cetate daco-romana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Geocer, te invitam sa pui articolul chiar aici. Un colaborator este binevenit oricand.

    RăspundețiȘtergere
  3. prin zona asta nu am ajuns inca dar cred ca prin iulie voi merge si eu

    RăspundețiȘtergere